Grondstoffen

Pellets kunnen gemaakt worden van verschillende grondstoffen o.a. zaagsel, houtsnippers, stukken zaagafval en rondhout. We starten dus met verschillende groottes, structuren en vochtigheid. Om mooie uniforme pellets te maken, moeten we voor het persen enkele stappen doorlopen.

Ontschorsen

Rondhout moet in de eerste stap ontschorst worden, schors zorgt voor een vuilere verbranding en maakt ook meer assen, dit willen we er dus niet bij hebben.
Het schors is trouwens geen afval, het is een prima bodembedekker tegen onkruid!

Vermalen

Zoals eerst gezegd hebben we nu stukken hout in verschillende fracties en afmetingen, dit moet eerst verder vermalen worden tot we enkel zaagmeel over houden.

Drogen

Vochtgehalte is een belangrijke factor.
Als het zaagsel te nat is, zullen de pellets uit elkaar vallen en kan de pers vastlopen. Is het zaagsel te droog dan verbrand het mogelijk in de pers doordat daar een enorme hitte vrijkomt!
We moeten dus eerst al het hout drogen tot de hele massa dezelfde vochtigheidsgraad heeft.

In een speciale trommeldroger wordt het zaagsel terug gedroogd tot een vochtigheid van ca 15%, de meeste trommeldrogers worden gestookt met pellets of stukhout, zo ontstaat er geen extra milieu belasting.

Persen van de pellets

Hier wordt het zaagsel tot pelletkorrels geperst.
Het zaagsel wordt door matrijzen met gaatjes van 6mm geperst. De perskracht die nodig is is ca 300 ton. Aan de andere kant van de matrijs draait een granulator die de pellets afsnijdt op de juiste lengte.
Door de grote wrijving loopt de temperatuur in de pers op tot ca 100 graden. Hierdoor verdwijnt ook nog veel vocht dat nog in het hout aanwezig was. De vochtigheidsgraad was ca 15% na de trommeldroger en zal na het persen nog ca 7% zijn.
Door de warmte die vrijkomt smelt de lignie die in het hout aanwezig is en dit zorgt voor de natuurlijke binding van onze pellets.

ring pers machine

ringmatrijs

Afkoelen

Wanneer de pellets uit de pers komen, hebben ze een temperatuur van ongeveer 100 graden. Door ze nu te laten afkoelen kan de lignie terug hard worden en worden de pellets stevig en vast.

Het afkoelen gebeurt in een koeler door het aanzuigen van koude lucht en deze over te pellets te laten stromen. De pellets blijven ca 15min in de koeler.

Zeven

Er blijven altijd nog houtdeeltjes over op het einde tussen de geperste pellets. Om aan de strengere houtpellet normen te voldoen, mag er niet teveel van dat stof tussen de pellets zitten. In deze laatste stap worden die deeltjes er dus uitgezeefd.

Het zaagsel wat hier uitgezeefd wordt, gaat opnieuw het proces in en wordt terug tot pellets geperst. Men heeft dus geen afval.

Verpakking

Pellets zijn in allerlei verpakkingen te verkrijgen. Dit is naar wens van de klant.

De meest gebruikelijke zijn zakjes van 15kg, bigbags en in bulk (losse pellets zonder verpakking).

Meestal worden de pellets nog eens extra afgezeefd voor het verpakken zodat er geen of bijna geen stof in de zakjes zit.