Wat zijn goede pellets?
Pellets kan u op het uitzicht al gedeeltelijk beoordelen, maar wat zijn nu goede of slechte pellets?
Wel, pellets moeten een glanzend oppervlak hebben, dit is een teken dat de pellets goed hard geperst zijn.
Goede pellets zinken in water en vallen pas na een paar minuten uit elkaar tot je enkel zaagmeel overhebt.
Ook dit toont aan dat de pellets hard geperst zijn en bewijst dat de densiteit meer dan 1 is.
De pellets moeten stevig zijn en mogen niet uit elkaar vallen of brokkelen.
Wanneer uw kachel de hele dag gebrand heeft, zou u in principe niet meer dan een koffiekop aan assen mogen hebben, de assen mogen ook niet geklonterd of vastgekoekt zijn, maar moeten los (poeder) in het bakje liggen en met een stofzuiger weg te zuigen zijn.

Het venstertje van de kachel mag wat vuil zijn maar zeker niet pikzwart geblakerd.
De brandkamer in de kachel mag ook niet pikzwart geblakerd zijn.
Is dit wel het geval dan staan de instellingen verkeerd of gebruikte u pellets van hele slechte kwaliteit.
Goede pellets hebben een vochtgehalte van minder dan 10%, een asgehalte van minder dan 1% (voor niet industriële installaties) en een bulkdensiteit van ongeveer 650kg/m³.

Soorten pellets
Over het algemeen zijn er 2 grote verschillen bij pellets; sommige fabrikanten vervaardigen hardhoutpellets, andere naaldhoutpellets. Maar wat zijn nu echt de verschillen en welke zijn de beste?

Hardhoutpellets VS Naaldhoutpellets


Hardhoutpellets (gemengd hardhout):
Deze pellets worden meestal lokaal geproduceerd in de BeNeLux en ja hoor dit heeft een reden.
Het hardhout in hardhoutpellets is bijna altijd een reststroom van zagerijen die bv. parket planken zagen/schuren/frezen, eiken/beuken binnendeuren, meranti ramen, bankirai terrassen en schermen en zo verder. Het zaagsel en kleine stukjes zaagafval wat hier vrijkomt wordt gemalen en met een percentage naaldhout vermengd waarna het tot pellets geperst kan worden.
Het aandeel naaldhout in de pellets heeft ook zijn functie. Meestal ziet u dat gemengde pellets een mengverhouding van 70% hardhout en 30% naaldhout hebben of 50% van ieder komt men ook vaak tegen. In principe is er ca 30% naaldhout nodig in een mengeling als binder. Doordat naaldhout veel meer lignine(hars) bevat dan loofhout is dit de natuurlijke "lijm".
Hardhout pellets hebben doorgaans een bruin-rode kleur. 

Naaldhoutpellets (100% naaldhout):
Naaldhoutpellets zijn pellets die zoals de naam zegt, enkel van zachthout, den, spar etc.  gemaakt worden.
Deze pellets zijn vaak afkomstig van het buitenland, denk hierbij bv. aan Polen, Litouwen, Rusland of zelfs de USA. Toch zijn er ook Belgische naaldhoutpellets verkrijgbaar.
Bij naaldhoutpellets is het zo dat de gebruikte grondstoffen meestal afkomstig zijn van duurzaam bosbeheer of productiebossen. Het is dus effectief nieuw vers hout wat verwerkt wordt tot pellets. 
De warmte afgifte bij hardhoutpellets of naaldhoutpellets is ongeveer hetzelfde.
Men mag dit niet vergelijken met een houtkachel waar een blok eiken hout dubbel zo lang zou branden als eenzelfde blok dennenhout.
Naaldhout pellets branden doorgaans zuiverder en hebben een lager asgehalte dan hardhouten.
Pellets die enkel naaldhout bevatten zijn doorgaans bleek (wit) van kleur.

Welke zijn nu het beste?
In de praktijk zit er veel verschil in de pellets maar heel veel hangt af van de kachel, de instellingen en de schouw die u als gebruiker heeft. De pellets die Jos het beste vind kunnen voor Robert helemaal niet goed zijn.

Hardhout pellets branden langer en met een kleinere vlam dan naaldhout pellets. De warmte afgifte tussen beide is in principe ongeveer hetzelfde.
Sommige installateurs raden het gebruik van hardhoutpellets af omdat er teveel roet zou vrijkomen, andere raden naadhout af omdat er teveel lignine (hars) zou inzitten wat mogelijk de schouw vervuild. Maar wat is nu echt het beste?
In de praktijk hangt alles af van de kachel die u heeft. Er zijn kachels waar hardhoutpellets veel zuiverder verbranden dan naaldhoutpellets en zo ook andersom.
Bij de goede kachels met een goede afstelling is zelfs geen enkel verschil merkbaar.
Over de harsen in het naaldhout hoeft u zich alvast geen zorgen te maken. In een pelletkachel gebeurd de verbranding met een aangejaagde luchttoevoer waardoor een volledige verbranding mogelijk is en dus de harsen mee verbrand worden.
In houtkachels is zelden een geforceerde luchtaanvoer en is de verbranding nooit 100% optimaal waardoor de harsen mogelijk kunnen neerslaan in de rookkanalen.